Vissa tänker på dem som trollstavar, andra har dem som smycken och de flesta av oss använder en varje dag.
Vi har talat med fyra olika personer om deras förhållande till pennor.
Känner du igen dig i någon av typerna?
Experten Johan om kärleken till reservoarpennor:
”Det känns lite magiskt varje gång”
Johan Gustaphson driver ”Sveriges första och enda podcast om kontorsmaterial”. Den heter Penna möter papper. Och vill du prata pennor ska du höra av dig till Johan, timmarna kan flyga i väg.
– Jag har alltid varit jäkligt digitalt intresserad, men så kände jag helt plötsligt att jag skulle behöva något annat och inte göra allting på skärmen. Så jag började med vanlig kulspetspenna och papper, men så kom det här ”klägget” eller ”gunket” som vi kallar det, när man skriver. Och jag tänkte ”ska det verkligen vara så här?”.
Hamnade i ett ”kaninhål”
– Så började jag leta runt och hamnade i ett stort kaninhål, och tyckte det var skitkul. Och kom in på kanske det störa kaninhålet av dem alla – reservoarpennor.
Och på den vägen är det. i skrivande stund finns 96 podcastavsnitt och en i övrigt matig hemsida på pennamoterpapper.com
Hans favoritpenna är en Pilot Custom 823, en reservoarpenna som kostar ca 3500 kronor.
– Det känns lite magiskt varje gång jag skriver med den pennan. Det inget motstånd, du bara för pennan över pappret. Du kan hitta din egen ”skrivbredd”, bläcket ser inte likadant ut hela tiden. Det ger liv till texten. En annan sak med reservoarpennor är skrivvinkeln. Med en kulspetspenna skriver man med en större vinkel, pennan står rakt upp. En reservoarpenna har ca 45° skrivvinkel vilket ger mig en mer avslappnad skrivupplevelse.
Vad har du för tips till oss som inte vill lägga 3500 kronor på en reservoarpenna, men ändå uppleva lite av magin kring att skriva med en?
– Testa Platinum Preppy. Den kostar typ 39 kronor. Den är plastig och enkel, men det kan vara en bra inkörsport.
Här kommer Johans tips när det gäller kulspetspennor:
- Pentel Energel – Min favorit bland budgetalternativen. Den har ett hybridbläck som ger en mjuk skrivupplevelse. Finns i olika modeller och färger samt 0.5 mm och 0.7mm i spetsbredd.
- Ballograf Epoca – Mest penna för pengarna. Ballograf gör kvalitetspennor som borde ha kostat fyra gånger så mycket.
- Uniball Jetstream – Ytterligare en penna med hybridbläck. Ett bra alternativ till Energel men finns inte lika många utföranden och bara 1.0 mm spetsbredd. Bra för dig som skriver lite större.
Johans favorit inom blyerts: Blackwing.
En blyertspenna för 33 kronor, är det värt det?
– Jag tycker det, men det kanske inte är för alla. Men håller man på mycket med pennor så blir nyanserna viktiga. Till exempel kvaliteten på stiften, hur lätt de går sönder. Spetsresistensen, hur mycket du kan skriva innan du vässar. Kvaliteten på grafitblandningen.
– Blackwing är gjord av cederträ, det gör att den luktar jättegott, den är också lite tjockare och väldigt skön att hålla.
Prylnissen Henric skriver jättevackert, men oläsligt
För fastighetsjuristen Henric Gartz handlar både penna och skrift mycket om det estetiska.
På 90-talet investerade han i Mont Blanc-pennor – som han fortfarande använder.
Det här är ju ganska dyra pennor, hur tänker du kring det?
– Ja, men det är lite som med andra identitetsgrejer som smycken och klockor att det kan sticka i väg lite i pris. Blyertspennan köpte jag 1992 och då kostade den 805 kronor, i dag kostar samma penna över 4000 att köpa ny. Det vet jag inte om jag skulle betalat i och för sig.
– Samtidigt så är det ju så med bra grejer som har hög kvalitet och är lite dyrare att man tar bättre hand om dem och har dem längre. Så frågan är hur dyrt det blir.
-Jag vill dock poängtera att man skriver inte snyggare för att man har en dyrare penna. ”Henric, du skriver jättevackert, men oläsligt”, var det en som sa till mig en gång och det stämmer nog ganska bra
Inspirerad av gammal chef
– Mitt pennintresse föddes sommaren 1987. Jag hade precis kommit ut i arbetslivet och jobbade på ABV (Armerad Betong Vägförbättringar). Där hade de en redovisningschef som hette Yngve Olsson och han skrev så otroligt vackert. Det var som kalligrafi. Och han hade en Parker (reservoarpenna) med lite bredare stift. Och han hade så snygg namnteckning, så jag tänkte att ”en sådan vill jag också ha”. Jag satt hemma vid frukostbordet och tränade namnteckning i månader efter det.
Gartz köpte tre Mont Blanc-pennor på 90-talet som han fortfarande använder.
– Ja, en blyertsstiftpenna, en bläck och en reservoar. Till vardags är jag en blyertskille, så det är den jag använder mest. Men reservoarpennan är bra när man vill stanna upp och tänka till lite. Tempot går liksom ner i och med att man behöver ta av korken.
Nostalgikern Mia om sin samling reklampennor: ”En slags historia över mitt arbetsliv”
Mia Lindberg har under sitt arbetsliv, som hon försöker trappa ner till en pensionärstillvaro, rest mycket. Och då samlat på sig diverse pennor.
– För mig är pennorna en slags historia över mitt arbetsliv. Jag reste mycket och samlade på mig olika reklampennor från olika konferensanläggningar och andra ställen och varje penna representerar ett minne, berättar Mia som arbetat inom studie-och yrkesvägledning.
Och hon var noggrann med sin samling. Pennorna märkte hon med sitt namn för att de inte skulle bli norpade av kollegorna.
– Det var något jag fick utstå mycket spott och spe för. Ett trauma var mina kolleger en dag hade samlat ihop alla mina pennor och satt dem i en plåthink på receptionsdisken och skrivit en lapp ”Varsågod att ta en penna!”. Då höll jag på att bryta ihop, säger Mia och skrattar åt minnet.
För några år sedan började Mia rensa ut de pennor som inte längre fungerade.
– Det var som att ta farväl till olika delar av mitt arbetsliv.
Gillar du blyerts eller kulspets bäst?
– Jag använder nästan bara blyerts. Och jag behöver skriva från hjärnan, genom en penna ner på papper och sedan till tangentbord.
Mias Topp 3-reklampennor genom tiderna:
1. Essinge Konferenscenter – De har väldigt bra pennor. Detta är en blyerts och det är min favoritreklampenna.
2. Jyveskylä Universitet – Också det en stiftpenna. Och jag kan inte beskriva riktigt vad det är som gör den så bra. Det är för känslomässigt.
Kan det vara så att du har varma känslor för Jyväskylä Universitet och att detta spelar in?
– Nej, hade det inte varit ett så bra stift hade det inte hjälpt att jag gillar dem.
3. Universitet- och högskolerådet: – Mycket bra för att vara en kulspetspenna.
Fantasten Helen har varit besatt av pennor sedan tvåårsåldern: ”Pennan är mitt trollspö!”
För inredningsarkitekten Helen Soovik i Kungsbacka började fascinationen för pennor i tidig ålder.
– Mitt pennintresse började när jag var två år. Mina föräldrar satte upp vinyltapet i mitt rum och jag började direkt att rita på dem med sådana där riktigt feta pastellpennor. Det satte sig partiklar i alla de här små skarvarna. Mamma blev rosenrasande.
Och kärleken till pennor har hållit i sig.
– Utan pennan blir det inget gjort, man kan inte förklara någonting. Det är ett trollspö!
– I skolan blev jag retad… ”du och dina jäkla pennor”, fortsätter Helen medan hon gräver fram diverse favoriter ur sina skrivbordslådor.
Och om andra kan vara märkesmedvetna pennfetischister sällar sig Helen mer åt den kvantitetsinriktade pennsamlarfalangen.
Ett svep med mobilkameran över kontoret avslöjar hundratals pennor.
Använder pennor till mycket
I sitt jobb använder hon pennor till mer än att bara anteckna med. Hon skriver skyltar, gör ritningar och skisser. Ofta med blyerts eller färgpennor.
– Färg är viktigt, det ger liv. Och med de här färgpennorna kan jag styra med trycket hur färgen ska bli, säger hon och håller upp något som ser ut som en klassisk Faber Castelle.
– Med en tuschpenna så flyter tuschen ut hur den vill. Med denna kan jag styra om jag vill ha lätta skuggade saker eller hårda kraftiga linjer.
Om du bara fick välja en penna att använda i resten av ditt liv?
– Den här, den kan man sätta på olika spetsar på, säger Helen och håller upp en röd reservoarpenna.
Vilket märke är det?
– Det syns inte, jag har haft den så länge att det har försvunnit.
Har du någon dröm kvar när det gäller pennor?
– Att lära mig skriva med gåsfjäderpenna! Jag ska skriva mina memoarer med gåsfjäderpenna en dag.
Bonus! Läsarna själva tipsar
Jag bara älskar Pilots Frixion Clicker, en kulspetspenna med raderbart bläck.
Anna Hansson på Söders Maskinservice i Oskarshamn
Använder än så länge bara hemma, men det kanske snart blir på jobbet också om jag behöver göra scheman/planeringar med olika färg.
Smidiga, sköna att skriva med och lätta att sudda. Finns i massor med färger som underlättar markering av olika slag.
Enkelt att byta patron i och finns refillpatroner att köpa enkelt.
Just nu har jag den i svart, mörkgrönt, ljusblått och blått.
Ska köpa till lila och röd så jag har fler att välja mellan 😊
Har en sammling reklampennor troligen från 1960-1985 de flesta med anknytning till mc/bilskrot/bil/öl, m.m Har ett 65 tal pennor av, är det något värde ? Fick för några med bensinytappsanknytning 10 kr st. Har en kvar. De flesta från Göteborg samt uddevalla.