Så här tycker deltagarna om att gå kurs online

En sak som pandemin förde med sig är att vi började genomföra utbildningar online. Och från början var vi högst tveksamma till om detta kunde vara något. Att sitta och glo in i en skärm i 1-2 dagar, det låter ju fruktansvärt segt.
MEN grejen är att det funkar. Mycket bättre än vi befarade.

Finns två varianter – ren online och livesänd
När det gäller onlineutbildningar så har vi två olika varianter.
Ren online, då är alla deltagare och kursledaren med via nätet och inga träffas fysiskt.
Livesänd är när vi streamar från kurslokalen. Jag brukar beskriva det som att det är att sitta längst bak i klassrummet, iförd stödkrage och vara stum.
Låter kanske inte så kul. Men tänk efter, är det så illa egentligen?
Du kan ställa frågor via chatten, du gör gruppövningar i breakoutrooms, du slipper sitta och kallsnacka med folk på lunchen (om du är en sådan som inte gillar det) och du slipper resa och hotell.

Vad säger deltagarna?
Här är några exempel från det livesända tillfället av Konsten att hantera besvärliga personer vi genomförde i veckan som jag tycker är representativa:

”För mig är den digitala lösningen det som gjorde att jag överhuvudtaget funderade på att delta i utbildningen, skulle inte funka för mig att åka iväg långt för den här typen av arrangemang.”

”Bättre än inte alls, men live är live…”,

”Fungerade väldigt bra. Mycket bra att ha ett språkrör från Kunskapsgruppen som såg till att alla fick det att fungera och att han hela tiden fanns där ifall man ville fråga något. Kändes tryggt! Toppenupplägg!”

Och så har vi Lotten som älskar online och väljer det alla dagar i veckan:
Det var jätteskönt att kunna gå kursen från min egen arbetsplats. Jag är en aning osocial och gillade att sitta själv vid datorn och ändå känna att jag ”var med” i kurslokalen.
Det var väldigt smart upplagt, vi som var med online hade som ett eget ”ombud” i kurslokalen i form av Fredrik från Kunskapsgruppen. När det blev dags för gruppdiskussioner och liknande så fanns han där och bollade med oss. Han kunde även upprepa grejer om det var nåt vi missat. Han kunde även agera språkrör för oss, ut mot kurslokalen, om det var nåt vi ville fråga eller säga. Vi såg hela kurslokalen och de andra deltagarna på skärmen. Vi såg även föreläsarens egen skärm, Fredrik från Kunskapsgruppens skärm, och övriga Zoom-deltagares skärmar. Otroligt genomtänkt upplägg.

Och betygen? De som gick i sal gav 4,46 i helhetsintryck och de som var med online gav 4,44.
Konklusion. Är du inställd på att vara med via länk så blir du i princip lika nöjd som om du hade varit med på plats.

Så här ser det ut när det är livesänt
Här är ett kort klipp från utbildningen Öka din personliga effektivitet och minska din stress. (Och den här inspelningen upplever jag har blivit bra mycket grynigare än det var i verkligheten, men det kanske har med nån filkompression att göra? Kan du nåt om det?)
Men du fattar i alla fall upplägget och vad du har att vänta dig.
När det gäller bildspråket jobbar vi efter devisen ”Like SVT Forum on crack”.

Och här ett kort klipp från en ren onlinekurs
Pernilla Wikström-Pehrson går igenom vad som är en allmän handling på vår kurs Lagar och föreskrifter inom hälso- och sjukvården.

Summan av kardemumman?
Har du inte lust att resa, eller träffa folk i kurslokal så är ren online eller livesänd ett fullgott alternativ.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser