När jag cyklade till jobbet på torsdagen var jag blank på vad den här fredagsrapporten skulle innehålla. Jag valde att skylla det på att jag är för dålig på att delegera.
Inte på jobbet kanske, men privat.
Jag är ledare för ett gäng 10-åringar i fotboll och plötsligt har uppgift på uppgift staplats på hög tills jag nu till slut sitter tidiga morgnar och sena kvällar för att pussla ihop lag, planera träningar, flytta matcher, vara första linjens support för kiosken och dessutom försöka se till att alla är glada och sams och… Ja. Detta är ju tid jag ska lägga på att fundera ut finurligheter till det här mailet!

Who you gonna call? Norberg!
SÅ vad gör man? Jo, man hör av sig till vår kursledare Sofia Norberg och ber henne ställa upp på en intervju om delegering på kort varsel. Två flugor i en smäll.
Jag lär mig något och skapar content samtidigt.


Sofia! Hur gör man för att lyckas med delegering?
– För det första så tycker jag man ska fundera på om det är ett mönster. Är det så att du alltid hamnar i de här situationerna?

Nja, jag vet inte. Det är väl ofta så att man börjar dra igång något och sedan växer det och så blir man sittande med lite för många bollar… Vill bara klargöra att detta är ju utanför jobbet. Vi som gör detta är alla frivilliga.
– Jag förstår. Hade det varit på jobbet hade jag tipsat dig om att sprida ut uppgifterna du ska delegera. Ofta ger man dem till den där som ändå fixar allt annat… Och några smiter alltid undan. Det är inte bra.

– Jag har jobbat med en del frivilligorgansiationer som Röda Korset och så. Och min erfarenhet är att det är bra att tala klarspråk MEN du får ju uttrycka dig på rätt sätt. ”Jag skulle vilja att vi delar på den här uppgiften”. ”Jag fattar att alla gör detta frivilligt men skulle vilja att…”.

Ja, och de andra är säkert sugna på att hugga i, men problemet är att jag tagit sysslor som de sedan inte vill ta ur händerna på mig…
– Precis. Men se också till att delegera ut uppgifterna efter kompetens. Har ni någon som är bra på att administrera, låt den göra det. Någon som gillar att tvätta dräkter, den kan göra det. Det bästa i de här frivilligorganisationerna är att från början ha tydliga roller.

När det gäller uppföljning då, vad ska man tänka på då?

– Att ha systematik. Är det så att du vill att folk rapporterar när de gjort det de ska: sätt upp tydliga sätt de kan göra det på.

Har du sett Pulp Fiction?
– Ja, men det var länge sedan….

Det är en scen där John Travolta av misstag skjuter en kille i ansiktet och sedan behöver hjälp med att dölja spåren. Då rings det till The Wolf eller som han presenterar sig ”I’m Mr. Wolf, I solve problems.”

Han kommer dit direkt från ett cocktailparty kl. 08.30 på morgonen och ber dem typ tvätta ur bilen och lägga några filtar i baksätet så att inte blodfläckarna syns. Hans jobb verkar vara att komma ut till stressade personer och ge dem det de mest behöver – sunt förnuft. Du påminner om honom. Tack för det Sofia!
– Ingen orsak.

Vill du också få en blandning av sunt förnuft, konkreta tips och teoretisk kunskap om hur du blir en bättre ledare?

Kolla in vår kurs Att leda i det lilla företaget där Sofia är kursledare. Den är kanon!

Fredrik Bankler

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig
fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser