Testa vilken typ av förhandlare du är

Vi har alla våra olika förhandlingsstilar. Mycket beror på hur vi är som personer och vad som är viktigt för oss i mötet med andra människor. I det här testet kan du komma fram till vilken av dessa fyra stilar du är mest lik.
Är du en Abba, Nick Borgen, Jakob Hellman eller Magnus Uggla?

 

The Winner-takes-it-all-typen

Du går i gång på förhandlingar och ser det som en tävling. Du ska vinna, vinna, vinna – och tar tar inga fångar på vägen.
Du älskar när det drar ihop sig och blir tuffa tag.
Kanske inte direkt detta Björn Ulvaeus tänkte på när han skrev The winner takes it all men man kan ju tänka sig att Stikkan Andersson diggade texten  ur ett mer affärsmässigt perspektiv.

Positivt: Att du gillar att förhandla och är orädd.
Negativt: Att du kan uppfattas som en brutal ångvält och att kortsiktiga vinster kan ätas upp av alla de relationer du bränner på din väg.

 

We are all the winners-typen

Du är öppen och ärlig förhandlare som förstår och bryr dig om motpartens argument. Du gillar att förhandla, särskilt om det innebär att man kan hitta kreativa sätt att göra alla nöjda. Inte omöjligt att du initierar armkrok till Nick Borgens klassiker We are all the winners efter att förhandlingen är klar.

Textraderna:
”We are the winners, we are all the best
Att vi får va tillsammans, det betyder mest
Även om det mulnar och ridåen har gått ner
Så har vi ändå vunnit om alla hänger med.”
verkar i alla fall enligt det här testet harmoniera med din inställning till förhandlingar.

Positivt: Andra gillar dig och du skapar långvariga relationer.
Negativt: Emellanåt krånglar du till det och överarbetar situationer. Kom i håg att det enkla ofta är det bästa! Kan bli överkörd av en aggressiv motståndare.

 

Vara vänner-typen

Det viktigaste för dig är att hitta en lösning som är lika bra för alla, och framför allt att alla är sams. Du är känslig för om det blir dålig stämning i förhandlingen, och försöker alltid hålla allas humör uppe.
Lite som Jakob Hellman i låten Vara vänner. Där är han ju så rädd att skapa konstig stämning att han kan tänka sig att ”tala om allt” utom just att han vill bli mer än bara vänner.

Positivt: Du är en person som med högsta sannolikhet är mycket omtyckt och som folk vill jobba med.
Negativt: Din aversion mot dålig stämning gör att du i bland kan ge avkall på sådant som är viktigt för dig för att du i stunden vill skapa bra stämning. Du borde kanske träna på att klara av socialt ansträngande situationer?

 

Jag vill inte gå hit-typen

Din känsla kring förhandlingar tangerar den som Uggla beskriver i sin sin låt Jag vill inte gå hit från 1978

”Ska man sitta här hela dagen
I den här jävla bleka lokalen
Och bara titta på klockan
Och vänta på att dan ska ta slut?”

Du hatar helt enkelt att förhandla. Du tycker hela situationen känns obehaglig. Konflikter är det värsta du vet och du gör allt för att undvika dom. Du duckar, du sitter tyst, du kommer med olika ursäkter för att slippa ta förhandlingen.

Positivt: Du är säkert bra på mycket annat, men förhandlingar är inte din grej.
Negativt: Du bör ta tag i din förhandlingsrädsla och börja öva dig i att förhandla. Du har en massa att vinna på att utveckla dig så att du kan bemästra de här situationerna och slipper obehag och att bli överkörd.

Vill du utveckla dig som förhandlare?

Gå till vår kurs!

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser