Utbildning
AI-förordningen
Säkerställ att din organisation följer de juridiska kraven för AI-system.
Ai-förordningen – följer ni de juridiska kraven?
Om din organisation använder eller planerar att använda AI är det viktigt att förstå de juridiska kraven. Den nya AI-förordning ställer krav både på de som utvecklar AI och de som använder systemen.
Den här kursen hjälper dig att förstå vilka regler som gäller, vilka typer av AI-system som omfattas och hur kraven skiljer sig åt beroende på system och organisation.
Vi går igenom de åtgärder din organisation behöver vidta för att följa lagen. Vi tar också upp andra relevanta regler, som dataskydd och upphovsrätt, och ger dig praktiska råd och verktyg.
Kursprogram
- Genomgång av reglerna i AI-förordningen
- Dataskydd
- Kort om avtal
- Avslutande tips och checklistor
Kurs för vem?
Kursen riktar sig till dig som arbetar i en organisation som vill använda en AI-tjänst, redan använder en sådan eller som själv vill utveckla AI. Du kan exempelvis vara utvecklare, jurist, IT-chef eller policyutvecklare.
Detta är en grundkurs där det inte krävs några förkunskaper.
Vad innebär AI-förordningen?
AI-förordningen är ett regelverk som trädde i kraft den 1 augusti 2024. Den syftar till att säkerställa säker och ansvarsfull användning av AI-system inom EU. Förordningen bygger på en riskbaserad modell där vissa användningar av AI kan förbjudas, medan andra tillåts under strikta villkor, som tillsyn och registrering. Fokus ligger främst på AI-system som anses ha hög risk, vilka måste uppfylla krav på transparens och kvalitetssäkring.
Vem berörs av AI-förordningen?
AI-förordningen omfattar alla organisationer som använder AI-system, både inom privat och offentlig sektor. Särskilt relevant är förordningen för verksamheter som använder AI för att bedöma människors beteenden, övervaka eller göra värderingar. Om din organisation använder AI i någon form, är det viktigt att förstå hur förordningen kan påverka er.
Finns det sanktioner?
Ja, överträdelser av AI-förordningen kan resultera i betydande böter, baserade på en procentandel av organisationens årsomsättning. Dessutom kommer det att finnas möjlighet att lämna klagomål till en nationell tillsynsmyndighet, vilket gör det viktigt att följa regelverket noggrant.
Hur förbereder man sig?
För att förbereda din organisation, börja med att kartlägga de AI-lösningar som redan är i bruk eller som planeras att införas. Se över era rutiner för spårbarhet och dokumentation av AI-system för att säkerställa att de uppfyller kraven. Att gå den här utbildningen är en bra start för att komma igång med arbetet.
Din kursledare
Emilia Malmberg Larson
Emilia är specialiserad inom integritets- och dataskyddsfrågor samt digitaliseringsjuridik. Hon biträder klienter med upprättande och förhandling av kommersiella avtal och villkor, policyer samt compliancefrågor och anlitas dessutom regelbundet för att hålla föredrag och utbildningar inom sina specialistområden.
VÄLKOMMEN ATT ANMÄLA DIG TILL UTBILDNINGEN
Hålltider
09:00 Uppstart. Vi kollar av tekniken och att alla är med
09:05 Kursen startar
12:00 Kursen avslutas
Hör av dig till mig om du har Frågor!
Fredrik bankler
Utbildningsansvarig
fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 55 / 0765-424 396