Handledningen är ett av de viktigaste verktygen inom vården för att mejsla fram och förädla läkare under utbildning till att bli trygga, kompetenta och självständiga yrkesutövare. Att kunskap går vidare från den mer erfarne till den mindre erfarne är sedan gammalt etablerade principer på vilken läkarens utbildning vilar.
Denna kurs i handledning går igenom regelverken och föreskrifterna för handledning av läkare. Varför är handledningen obligatorisk? Vilka riktlinjer gäller för läkare i de olika utbildningsfaserna? Vad är viktigt i handledningen, vad är obligatoriskt? Hur lägger jag som blivande handledare upp handledningen på ett för mig smidigt och adepten läromässigt optimalt sätt? Hur kan jag längre fram som färdig specialist och i en pressad vardag organisera handledningen så att jag kan känna glädje över att handleda yngre kollegor?
Kursen tränar också praktiska färdigheter där särskilt förmågan att lämna konstruktiv feedback behandlas. Hur gör man om ”kemin” inte stämmer mellan handledare och adept? Hur gör man om det uppstår konflikter? Hur gör jag med jobbiga samtal? Vi pratar om metodiken kring konstruktiv feedback och övar på detta i rollspel i små grupper.
Kursen i sin helhet syftar alltså till att kursdeltagaren å ena sidan skall få en gedigen genomgång av handledningens teoretiska vad och varför, men också det praktiska ”hur:et”, genom att öva på samtalet som sådant.
Toppenkurs med en underbar och engagerad föreläsare som verkligen inspirerar, lyssnar in och ger konkreta råd! Rekommenderar varmt!
Kurs för ST-läkare
Denna kursen lämpar sig väl för dig som är ST-läkare. Oavsett om du gör din ST inom det gamla eller nya ST, så ser vi till att du får det nödvändiga kursintyget som Socialstyrelsen vill se.
Enligt SOSFS 2008:17 Delmål 16 (för samtliga ST-specialiteter)
Enligt SOSFS 2015:8 Delmål A1
Enligt SOSFS 2021:8 delmål STa6
Vi på Kunskapsgruppen har som ambition att kunna hjälpa och bistå ST-läkare med utbildningar i största möjliga mån. Finns det särskilda behov eller har du svårt att hitta passande kurs? Ta kontakt med oss så lovar vi att göra vårt bästa för att hjälpa dig!
KVALITETSSÄKRAD UTBILDNING
Flera av våra utbildningar som riktar sig mot läkare granskas av certifieringsorganet. Så även denna utbildning.
Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se
(Lipus-nr: 20230014)
TVÅ DAGAR SOM LÄR DIG
Vilka regelverk och föreskrifter du har att förhålla dig till som handledare
Enkla kommunikationsmodeller och samtalstips som du kan använda i samtalet
Hur du hanterar utmanande situationer som kan uppstå som handledare
Dokumentation, Zoom-länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kurs. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera.
Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
DU ARBETAR HEMIFRÅN FRÅN EGEN DATOR under HELA KURSEN!
Programmet för dagarna
DAG 1
VAD ÄR HANDLEDNING?
Begrepp och definitioner
Riktlinjer och regelverk
Regionernas föreskrifter
Klinikernas förhållningssätt
VARFÖR HANDLEDNING?
Historia och evidens
Motiven för att arbeta med handledning som en del av läkarens förkovran och utbildning
Dos and don’ts – egna erfarenheter
Dos and don’ts – samtalscoachens bästa tips
DAG 2
SAMTALSMETODIK
Samtalet som hjälpmedel i handledningen, hur kan vi tänka och göra?
Feedback när saker blivit fel, hur gör jag?
Teori kring kommunikation och feedback
PRAKTISK TRÄNING
Övning i små rollspelsgrupper
Utvärdering av rollspel och samtal
Kurssammanfattning och medskick
“JAG GILLAR ATT VARA LÄKARE, ATT INGEN DAG ÄR DEN ANDRA LIK. OCH DÅ PASSAR ALLMÄNMEDICIN SÄRSKILT BRA.”
Rostam Mahbob är ST-läkare med inriktning på allmänmedicin. Han delar sin tid mellan en vårdcentral i Viken och Helsingborgs lasarett, och har gått kursen Handledning för ST-läkare.
Niklas är läkare och specialist i psykiatri, allmänmedicin och beroendemedicin. Han är också civilingenjör i Industriell Ekonomi och ledarskap från KTH.
Niklas har mångårig erfarenhet som kliniskt verksam läkare och från sjukvårdsledning både i Sverige och i Norden. Han är idag chef för 9 mottagningar på Beroendecentrum i Stockholm. Niklas ledarskap kännetecknas av att engagera sin vårdpersonal och få patienterna delaktiga i vården.
EVA-LOTTA BLOMQVIST
Eva-Lotta är folkhälsovetare med examen från Karolinska Institutet. Hon har under sina yrkesår arbetat hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande med barn och ungdomar i såväl Sverige som Finland. Hon är även utbildad coach och MI-samtalsledare.
Vidare har Eva-Lotta jobbat som konsult inom ledarskap och kommunikation på ett av världens största utbildningsföretag Korn Ferry, och har utbildat hundratals ST-läkare på olika kliniska och icke-kliniska kurser.
Idag är Eva-Lotta konsult och föreläsare inom såväl medicin som ledarskap och kommunikation riktat till flera branscher.
”Jag älskar att se människor bli lite bättre på det de gör!”
I inte mindre än 11 fall har Socialstyrelsen valt Kunskapsgruppen som långsiktig leverantör av SK-kurser.
Detta innebär att vi expanderar vårt utbud för ST-läkare kraftigt under 2023 och framåt.