
Utbildning
Projektledning
Lär dig metodiken och få verktygen som hjälper dig leda projekt på rätt sätt!
13 990 kr + moms
Till anmälanAlla som på olika sätt leder projekt ställs ibland inför utmaningen att göra det så lättarbetat och kostnadseffektivt som möjligt. Här får du lära dig en projektledningsmetodik som du kan använda i alla projekt du arbetar med, oavsett bransch.
Oavsett om du arbetar inom IT, bygg/anläggning, tjänstesektorn eller annat, så är receptet för ett lyckat projekt detsamma.
Under utbildningen kommer du att lära dig att tillämpa projekt som arbetsform, och förstå vad professionell projektledning innefattar. Du kommer att lära dig hur en gemensam projektmetodik skapar en mer effektiv styrning och ledning av projekt.
Detta kommer att leda till ökad effektivitet och bättre resursutnyttjande. Går du den här utbildningen och praktiserar det du lär dig kommer ditt projektarbete gå både snabbare och lättare.
På kursen får du lära dig:
- Projektledningens grunder och agila arbetsformer
- Vad en projektmodell är och hur den tillämpas
- Hur projekt initieras, planeras, genomförs och avslutas
- Intressenthantering och riskhantering
- Hur en effektiv projektorganisation bör se ut
- Hur effektiva team sätts samman och utvecklas
- Metoder och verktyg för att planera och följa upp projekt

Kursprogram
Ladda ner programmet i PDF!
Dag 1
Projekt som arbetsform
- Projektets koppling till verksamhetens övergripande mål
- Projektprocessen – faser, beslutspunkter och leveranser
- Projektorganisationen – roller, ansvar och befogenheter
- Agila metoder – kanban, scrum och timeboxing
Förstudien
- Projektets bakgrund, syfte (effektmål) och mål (produktmål)
- Intressenternas olika förväntningar på projektet
- Projektets omfattning och avgränsningar (WBS)
- Kravhantering – ta fram och prioritera krav
- Välja metod för genomförandet – klassiskt eller agilt
Dag 2
Utveckla projektgruppen
- Gruppens sammansättning
- Grupprocessen
Planera och budgetera projektet
- Ta fram en logisk nätplan (aktivitetsplan)
- Ta fram en fungerande tidsplan (Ganttschema)
- Planera resurser och ta fram en periodiserad budget
Kommunikation
- Kommunikationsplan
- Löpande uppföljning och rapportering
Dag 3
Risker och kvalitetssäkring
- Riskidentifiering och riskbedömning
- Ändringshantering
Leda projektteamet
- Situationsanpassat ledarskap
- Feedback som verktyg att utveckla teamet
Genomföra projektet
- Följa planen och avvikelsehantering
- Sprintprocessen
- Överlämning av resultat
- Leverans och godkännande
Avsluta projektet och hämta hem nyttan
- Utvärdering av projektet
- Ständiga förbättringar
- Nyttorealisering
Intervju med utbildaren
Bo Tonnquist
Utbildaren Bo Tonnquist har arbetat med projekt i en mansålder och har genom åren sett många exempel på projekt som havererar på grund av bristande kompetens.
– Projekt är en bra arbetsform, men för att det ska lyckas och vara kul så finns det vissa grundläggande saker man bör känna till, och tyvärr så slarvas det väldigt mycket med det, och då blir det inte så kul och bra. Det är därför man ska gå en kurs, säger han.
Efter 20 år som projektledare och ytterligare 20 år som utbildare, konsult och författare kring temat projektledning är det få som vet mer om vad som ska till för att ett projekt ska lyckas – och misslyckas.
En projektledare som har kunskap om hur projektet ska genomföras, och verktygen att göra, är essentiellt.
Efter att ha gått Kunskapsgruppens kurs med Bo är det precis de här sakerna du får med dig.
För vem är den här kursen utformad?
– Den vänder sig till personer som leder och styr projekt i någon form, säger Bo Tonnquist.
– Primärt är det rätt så gröna projektledare. Men det är lika välkommet med de som är mer seniora. Många behöver få i sig lite metodik även om de har arbetat ett tag. Och sitter man i en beställande roll i ett projekt så har man mycket nytta av utbildningen också som projektbeställare.
Du får med dig en verktygslåda som du själv måste börja praktisera.
Vad lär man sig på den här utbildningen?
-Du får med dig en bra förståelse för varför projekt ser ut som de gör, alltså hela projektprocessen. Med faser och beslutspunkter. Och du får också en bra förståelse för de olika rollerna som finns i ett projekt, och syftet med de olika rollerna. Vilket ansvar olika roller har, och relationen mellan rollerna. Och du får med dig en uppsättning olika metoder; Hur man driver förstudier, hur man analyserar projektet, hur man tar fram fungerande planer och hur man följer upp projektet under själva genomförandet.
– Man kan säga att du får med dig en verktygslåda som du själv måste börja praktisera.
Men passar den verkligen för alla branscher?
– Ja, alla branscher och alla typer av projekt. Det här är generisk kunskap. Det finns ett stort antal projektmodeller, några är mer detaljerade än andra. Men de bygger på samma generiska process. Produktutvecklingsprojekt ser till exempel inte likadana ut som marknadsföringsprojekt, men processen de följer är i grunden mycket lika.
– På kursen får du plattformen så att du har lättare att förstå varför projekt ser ut på ett sätt i ett företag och på ett annat sätt i ett annan. Men i grunden är det samma flöden man följer, och relationen mellan olika roller, även om de heter lite olika, är de samma.
Jag tror att man gör väldigt mycket i onödan i dag i projekt som inte blir bra och så får man göra om. Det finns en otrolig potential som man inte får fram.
Varför är det viktigt att utbilda sig i projektledning?
– Min uppfattning är att projekt är en av de mest missuppfattade arbetsformerna. Många tror att det räcker att kalla något ett projekt och utse en projektledare så löser det sig. Men projekt behöver förutsättningar för att lyckas. Och det finns vissa sätt, vissa metoder som faktiskt underlättar väldigt mycket om man ska genomföra projekt.
– Jag tror att man gör väldigt mycket i onödan i dag i projekt som inte blir bra och så får man göra om. Det finns en otrolig potential som man inte får fram.
– Projekt är en bra arbetsform, men för att det ska lyckas och vara kul så finns det vissa grundläggande saker man bör känna till, och tyvärr så slarvas det väldigt mycket med det Och då blir det inte så kul och bra. Och det är väl därför man ska gå en kurs.
Bo Tonnquist är föreläsare och konsult med lång operativ erfarenhet inom projektledning, verksamhetsutveckling och marknadsföring.
Sedan mer än 20 år arbetar han med att utveckla och implementera projektorienterade arbetssätt baserade på best-praxis inom projektmetodiken och agila metoder. Inom ramen för Baseline Management är han också engagerad med att mäta och utveckla projektmognaden inom företag och organisationer.
Bo var med och utvecklade IPMA:s certifiering i Sverige och har varit medlem av IPMA:s svenska certifieringsstyrelse.
Bokpaket ingår
Du får boken Projektledning och tillhörande övningsbok skrivna av Bo Tonnquist.
Boende
Behöver du boka hotell?
Använd våra rabattkoder!
Behöver du boende rekommenderar vi i första hand något av hotellen vi har ett rabattavtal med: Elite Hotels, Scandic Hotels eller Time Hotel. De erbjuder rabatt till dig som deltar på våra utbildningar.
- Elite Hotels finns idag i 23 städer. Där får du 15 % rabatt på bästa dagspris om du via telefon eller webb uppger företagskoden 20494015.
- Scandic Hotels ger dig 12 % på sina dagspriser. Uppge koden D000038639 när du bokar via webben, telefon eller mail.
- Time Hotel hittar du bara i Stockholm. Det ligger nära konferensanläggningen Bryggarsalen där vi har många utbildningar. Uppge företagskoden 01675260, när du gör din anmälan via webb, telefon eller mail så får du även här 15 % rabatt på bästa dagspris.
I andra hand föreslår vi att du kikar på trivago.se, booking.com eller hotels.com. De är samlingssidor där du kan söka dig fram till hotell som ligger nära våra kurslokaler. Tveka inte att höra av dig till oss om du önskar tips på närliggande hotell.
OBS! Glöm inte att dubbelkolla med oss om kursen blir av innan du bokar ditt boende.
Välkommen att anmäla dig och dina kollegor till utbildningen
hålltider alla dagar
08:30 | Registrering, kaffe/te smörgås |
09:00 | Kursen startar |
10.20 | Kaffe/te |
12:00 | Lunch |
14.20 | Eftermiddagsfika |
16:00 | Avslutning |
KONTAKTA GÄRNA MIG OM DU HAR FRÅGOR!
John Andersson
Utbildningsansvarig
john.andersson@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 51 / 0765-424 390