Under denna tvådagarskurs får du en genomgång av de vanligaste folkhälsosjukdomarna idag, med särskilt fokus på svenska förhållanden.
Vi tittar på den färskaste statistiken som visar hur hälsoläget i den svenska befolkningen är idag. Detta ger oss en bra bas för vad och vilka saker vi bör arbeta med och varför. Vi tittar på evidensen som finns för att arbeta med olika sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande metoder.
En av dessa metoder är samtalet som verktyg för att nå patienten och få till nödvändiga livsstilsförändringar hos patienter som är i riskzonen för olika sjukdomar. Vi går därför på denna kurs översiktligt igenom MI, det vill säga Motiverande samtal, som metod för att samtala med patienten om livsstilsförändringar. Vi kommer även att öva på att använda denna metodik och kursen har således en såväl teoretisk som praktisk inriktning.
Det yttersta målet för kursen är att du å ena sidan skall få en gedigen teoretisk bas om vad hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete är, men också konkreta tips på metoder och samtalsfärdigheter som du kan få nytta av och tillämpa i ditt dagliga arbete med dina patienter.
Kursledarens arbete och sätt att framföra sina kunskaper är väldigt viktigt. Det är ju tack vare den energi kursledaren har och ger ut, som kunskaperna fäster vid och börjar gro – och skapar bra förutsättningar för mer lärande. Stort tack!
Kurs för ST-läkare
Denna kursen lämpar sig väl för dig som är ST-läkare. Oavsett om du gör din ST inom det gamla eller nya ST, så ser vi till att du får det nödvändiga kursintyget som Socialstyrelsen vill se. För att få ditt intyg krävs 100% närvaro på kursen enligt Socialstyrelsens direktiv.
Delmål b2 enligt SOSFS 2015:8
Delmål STb2 enligt SOSFS 2021:8
Vi på Kunskapsgruppen har som ambition att kunna hjälpa och bistå ST-läkare med utbildningar i största möjliga mån. Finns det särskilda behov eller har du svårt att hitta passande kurs? Ta kontakt med oss så lovar vi att göra vårt bästa för att hjälpa dig!
KVALITETSSÄKRAD UTBILDNING
Flera av våra utbildningar som riktar sig mot läkare granskas av certifieringsorganet. Så även denna utbildning.
Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se
(Lipus-nr: 20230021)
Du får lära dig
Evidensen som finns för arbete med sjukdomsförebyggande metoder
Evidensen för att arbeta sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande
Primärvården i Sverige och globalt
Nationella och lokala vinster
Folkhälsa i praktiken
Lokala, regionala och nationella interventioner
Lagstiftning och folkhälsopolitik
Folkhälsomål
Medel för folkhälsoarbete
Aktörer
Erfarenheter och exempel
Exempel från primärvården ute i landet; lokala interventioner
Hur möter vi den egna populationen utifrån läge
Kunskaps- och erfarenhetsutbyte från kursdeltagarnas verkligheter
Dag 2
samtalet som metod
Samtalet som metod för beteendeförändring
Erfarenhetsutbyte mellan kursdeltagarna
Dos and don’ts
MI-evidens och nuläge
MI-metodgenomgång
MI-exempel på samtal
PRAKTISK TRÄNING
MI-övning i små rollspelsgrupper
Utvärdering av rollspel och samtal
Kurssammanfattning och medskick
PRAKTISK INFO
Dokumentation, Zoom-länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kurs. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera eftersom vi kommer behöva säkerställa närvaro för att kunna utfärda socialstyrelsens intyg.
Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
DU ARBETAR HEMIFRÅN FRÅN EGEN DATOR under HELA KURSEN!
Utbildare
Lars Jerdén
Lars Jerdén är allmänläkare i Dalarna sedan många år. Han sitter i projektledningen för Socialstyrelsens revidering av de nationella riktlinjerna för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Var ordförande i den arbetsgrupp inom SKRs kunskapsstyrning som 2021 presenterade det första nationella vårdprogrammet för ohälsosamma levnadsvanor. Lars J disputerade vid Umeå universitet 2007, och är docent vid Högskolan Dalarna.
Lars är kursledare under dag 1
Mats Hogmark
Mats Hogmark är specialist i allmänmedicin och jobbar som distriktsläkare på Svärdsjö vårdcentral utanför Falun. Han har sedan 2006 undervisat i MI (motiverande samtal) och är sedan 2012 medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers). 2013-2021 hade Mats en deltidstjänst som samordnare för all MI-utbildning i Region Dalarna. Sedan 2018 är han ansvarig för kursen i ”Klinisk kommunikation och
konsultationsfärdighet” för ST-läkare i Region Dalarna.
Mats driver podcasten ”Samtal om samtal” där han tillsammans med en kollega och gäster utforskar olika aspekter av såväl professionella som privata samtal.
Mats är kursledare under dag 2
Väldigt professionellt och lärorikt.
Mats, du är fantastiskt engagerande i sättet utbildningen utförs på. Roliga pedagogiska trix & fix! Tack!
Ladda ner vår kurskatalog!
Kurser för dig som är ST-läkare. Här hittar du kursinformation och intervjuer med tidigare deltagare och kursledare.
I inte mindre än 11 fall har Socialstyrelsen valt Kunskapsgruppen som långsiktig leverantör av SK-kurser.
Detta innebär att vi expanderar vårt utbud för ST-läkare kraftigt under 2023 och framåt.