
Utbildning
Tillitsbaserad styrning
Hur får vi till minskad detaljstyrning och ökad handlingsfrihet i offentlig sektor? Kursen som ger dig översikt och förståelse för framtidens modell i offentlig sektor.
4 990 kr + moms
Till anmälanHur får vi till minskad detaljstyrning och ökad handlingsfrihet i offentlig sektor?
Du har säkert hört talas om Tillitsdelegationens arbete med att ta fram en ny styrmodell för verksamheter i kommuner och landsting. New Public Management är på väg ut.
Men hur fungerar Tillitsbaserad styrning och ledning egentligen? Och vad kommer det att betyda för din verksamhet?
Den här utbildningsdagen är framtagen för att du som arbetar på strategisk nivå ska få en ordentlig genomgång om vad Tillitsbaserad styrning egentligen innebär.
Lär av vår expert – och diskutera med varandra
Vi kommer att förklara Tillitsdelegationens skrivningar utifrån arbets- och organisationspsykologiska principer. Du får också stöd i att titta på styrningen av verksamheten ur ett helhetsperspektiv, med systemteoretisk utgångspunkt. Vidare får du specifik kunskap om praktiska förutsättningar för tillitsbyggande.
Tillsammans med andra i liknande situation kommer du att få möjlighet att reflektera kring de möjligheter och utmaningar som kan relateras till tillitsbaserad styrning och ledning.
En reaktion mot byråkrati och prestationsmätning
Att utgå ifrån tillit som styr- och ledningsform är en reaktion mot både New Public Management (NPM), och den byråkratiska trenden, New Weberian State (NWS). NPM bygger på tanken att styrning och ledning ska utformas på samma sätt som i den privata sektorn, med fokus på prestationsmätning och konkurrens. Den byråkratiska trenden handlar om ett ökat fokus på rättssäkerhet, kopplad till en stark juridisk styrning.
Tillit som styr- och ledningsform handlar istället om att, fortfarande med hjälp av stödjande utvärderingar, målstyrning och de juridiska regelverken från NPM och NWS, ge professionerna större utrymme att själva driva, utforma och utveckla arbetet inom offentlig sektor.
Vilka risker finns?
Du får också möjlighet att reflektera och diskutera de risker som kan följa med att utveckla en mer tillitsbaserad styrning. Vidare får du möjlighet att identifiera hinder i din egen organisation för tillitsbaserad styrning.
Sammantaget fördjupar du din kunskap kring hur styrningen och ledningen inom din verksamhet behöver genomlysas och förändras för att möta nutidens och framtidens utmaningar.
Tillitsbaserad styrning var en av de bästa kursdagar jag har gått genom åren. Oerhört duktig föreläsare, hon har koll och kompetensen att både prata om det på en övergripande/strategisk nivå samt ge “exempel i vardagen”.
För mig som förvaltningschef så var det på exakt rätt nivå (även för resten av min ledningsgrupp).
Vi har fått med oss att vi redan gör en hel del “rätt” men att vi måste förtydliga sättet vi leder på och vara ännu modigare än vad vi är idag.
Tipsen/tankarna kring uppföljning/kontroll satte igång många idéer hos oss hur vi ska förändra det vi gör idag. Hela min ledningsgrupp var väldigt nöjda med dagen och vi är inte en helt lätt grupp att göra nöjda….kritiska socialarbetare….😉”Stina Lundquist, socialchef, Simrishamns Kommun

Kursprogram
Ladda ner programmet i PDF!
Som en motreaktion
- Detaljstyrning, effektivitetshets och utbrändhet
- Tillitsdelegationen och det mänskliga paradigmet
- Vad är tillit bra för?
En introduktion till begreppet tillit
- Vad menas med tillit?
- Tillit som styrprincip – samarbete och professionell kunskap i centrum
- En sammanfattning av Tillitsdelegationens slutsatser och förslag
Vad är tillitsbaserad styrning och ledning och vad fyller det för funktion?
- Vägledande grundprinciper
- Främjar jag medarbetarens naturliga drivkrafter?
- Starkare fokus på kultur och ledarskap
Hur gör man?
- Vad skapar förutsättningar för flexibilitet, kvalitet och service?
- Motivationshöjande ledarskap
- Fungerande ohierarkiska arbetssätt
Utvärdering och kontroll
- Om mål, regler och krav på återrapportering
- Psykologisk trygghet och relationsbyggande
- En lärande tillsyn
Förståelse för uppdraget
- Samarbete inom tydliga ramar
- Medborgarfokus
- Öppenhet
Om utbildaren Charlotta Lundgren
Utbildare som specialiserar sig på Tillitsbaserat ledarskap
Charlotta Lundgren
Charlotta är legitimerad psykolog och organisationskonsult. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med individer, arbetsgrupper och chefer inom såväl privat- som offentlig sektor. Charlotta brinner för att hjälpa ledare att skapa en positiv arbetsmiljö med goda resultat och medarbetare som trivs.
Boende
Behöver du boka hotell?
Använd våra rabattkoder!
Behöver du boende rekommenderar vi i första hand något av hotellen vi har ett rabattavtal med: Elite Hotels, Scandic Hotels eller Time Hotel. De erbjuder rabatt till dig som deltar på våra utbildningar.
- Elite Hotels finns idag i 23 städer. Där får du 15 % rabatt på bästa dagspris om du via telefon eller webb uppger företagskoden 20494015.
- Scandic Hotels ger dig 12 % på sina dagspriser. Uppge koden D000038639 när du bokar via webben, telefon eller mail.
- Time Hotel hittar du bara i Stockholm. Det ligger nära konferensanläggningen Bryggarsalen där vi har många utbildningar. Uppge företagskoden 01675260, när du gör din anmälan via webb, telefon eller mail så får du även här 15 % rabatt på bästa dagspris.
I andra hand föreslår vi att du kikar på trivago.se, booking.com eller hotels.com. De är samlingssidor där du kan söka dig fram till hotell som ligger nära våra kurslokaler. Tveka inte att höra av dig till oss om du önskar tips på närliggande hotell.
OBS! Glöm inte att dubbelkolla med oss om kursen blir av innan du bokar ditt boende.
Kombinera med tvådagarskurs i Tillitsbaserat ledarskap - i praktiken!
Tillitsbaserat ledarskap – i praktiken
Så tillämpar du tillitsbaserat ledarskap i praktiken – två dagar speciellt för dig i offentlig sektor.
De båda kurserna passar bra att kombinera. Bokar du båda samtidigt får du 2495 kr i rabatt.
LÄS MER OM KURSEN!
Välkommen att anmäla dig och dina kollegor till utbildningen
Hålltider för dagen
08:30 | Registrering, kaffe/te smörgås |
09:00 | Kursen startar |
10.20 | Kaffe/te |
12:00 | Lunch |
14.20 | Eftermiddagsfika |
16:00 | Avslutning |
KONTAKTA GÄRNA MIG OM DU HAR FRÅGOR!
Fredrik bankler
Utbildningsansvarig
fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 55 / 0765-424 396