Vad är det viktigaste problemet att lösa på ditt jobb?

”Vad är det viktigaste problemet inom ditt fält?”
Den här frågan ställde matematikern Richard Hamming (bilden) ofta till andra forskare över en lunch på Bell Labs i New Jersey där han arbetade mellan 1946-1976. Hamming var intresserad av var det gav mest effekt att satsa sina resurser, vilka områden som var viktigast att arbeta med.

Några månader senare hade han för vana att slå sig ner med samma kolleger igen. Men då frågade han vad de jobbade med just nu. Ofta blev svaret något helt annat än det de angett som det viktigaste när han frågat dem första gången. Och då tänker kanske du som jag: ”Det där är ett ganska drygt beteende. Här kommer han i sin flashiga kavaj och ställer rätt omöjliga frågor som han sedan shame-ar en för att man inte agerar på.  Ingen man vill hamna bredvid på julbordet direkt…”

MEN Hamming sätter ju trots allt fingret på något viktigt. Att det är så oerhört svårt att lyfta blicken och ha fokus på det som är verkligt viktigt när småuppgifter och sidospår kommer i vägen. Och vad är ens den viktigaste frågan i det man jobbar med? Var finns den största potentialen inom till exempel det jag jobbar med? Är det för min del att skapa nya kurser? Är det nya affärsområden? Är det att knäcka hur vi kan marknadsföra och sälja de utbildningar vi redan har på ett bättre sätt? Är det att rekrytera in någon som är smartare än jag och kan svara på den här frågan?

Jag vet inte. Men jag ska ta en funderare. Om jag kommer fram till rätt svar får man väl se om 10 år eller så.

Den här boken gav mig kickstarten mitt läsande behövde

Richard Hammings fråga läste jag om i boken Ta din tid av David Larsson Heidenblad – som jag varmt rekommenderar.

Jag har läst mycket mindre än jag brukar i år. Timmar som tidigare har gått till att plöja böcker har växlats in i att i stället vara fotbollstränare åt min son. Och för mig går läsandet i spiraler. Lite läsande leder till ännu mindre läsande. Och tvärt om. Då behövs det någonting som chockstartar systemet igen. Som får en att komma upp i tempo och längta efter mer. Det blev boken Ta din tid.

Larsson Heidenblad parar ett Bodil Jönssonskt förhållande till tankar om tid med vad som känns som 10 000 timmars läsning av amerikansk businesslitteratur. Det som kommer ut blir inte bara tänkvärt och lärorikt, det väcker också lusten att fortsätta förkovra sig i hur vi får ut mer av vår tid, och våra liv genom att fokusera på rätt saker.


Den här texten kommer från mitt nyhetsbrev som går ut varannan fredag (när det inte är juluppehåll…). Vill du ha det i din inbox? Krita på här.

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se 031 – 22 24 55  /  0765-424 396

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser