Varför kunde inte jag ha fötts som ett universalgeni?

”Åh, om jag bara kunde få va ett universalgeni…”, är en tanke som slagit mig allt oftare den senaste tiden.
För jag tycker att de som inte bara grottar ner sig i en sak, eller ett yrke, får ut mer av livet. Eller?

Det började väl egentligen med att jag kollade Beckham-dokun på Netflix och efter ett tag insåg att mannen bakom den är samme man som spelade den Nils Ferlin-aurige Hugo i Succession. Du vet han som är så oerhört mager om halsen och är någon slags spin doctor i den serien.
Då, i Succession, såg jag honom med ”stackars-sate-som-säkert-hankat-sig-fram-på-biroller-hela-sitt-liv-och-nu-äntligen-fått-ett-break-jag-undrar-hur-länge-pengarna-för-det-här-giget-räcker?”-blicken.
Efter Beckham-dokun inser jag att Fisher Stevens är av högsta målbildsmaterial.

Eller som nu när jag kollar om Sopranos, där E Street Band-gitarristen Steven van Zandt spelar den tupébärande mafioson Silvio. Gör inte detta att Steve passerar sin musikaliske boss Bruce på listan över mest eftertraktade karriärer? Jo, jag tycker nog det.

Så hör jag den vackert vemodiga låten Det ska hända dig med av Annika Norlin. Hon som förutom typ tre olika framgångsrika musikprojekt även jobbat på P3 och som när hon gjorde skönlitterär debut direkt blev Augustpris-nominerad för den.  Pustar ut lite när jag ser att hon aldrig gick i mål med sina psykologistudier (p.g.a. att den framgångsrika musikkarriären tog för mycket tid iofs).

Eller ta Fredrik Skavlan som är med på Motivationsdagen nu i höst. Fantastisk programledare, visst. Men har du sett hans teckningar? Det är ju där han verkligen excellerar.

Men det universalgeni jag avundas allra mest är Jo Nesbø. Först var han en av Norges bästa ungdomsspelare i fotboll, innan en knäskada satte stopp för den karriären. Då läste han i stället till civilekonom och blev framgångsrik aktiemäklare parallellt med att han startade bandet Di Derre (Børs Café vilken låt!), där sa han upp sig som 37-åring för att skriva deckare. Klämde ur sig sin första bok Fladdermusmannen på några veckor. Den blev en succé. Och så har det fortsatt. Nu är Nesbø sedan länge mångmiljonär och har startat en stiftelse för att jobba mot analfabetism i U-länder.

När jag tänker på vad dessa övermänniskor har fått för talanger och ställer det gentemot mina egna går mina tankar till vad ett annat universalgeni sa i ett läge när det kändes tungt: ”Min Gud, min Gud varför har du övergivet mig?”

MEN jag kämpar på i undervegetationen. Och med det sagt får du gärna boka in mig till något fotouppdrag. Det var ju en parallell karriär som knoppade lite under pandemin, men efter det har pilarna pekat rakt ner för mig på den fronten. Kan behöva ett lyft.
Här är mitt senaste knäck där jag fotograferade de anställda på PR-byrån Greatness. Ett sådant här får du för 5000 + moms.

Fredrik bankler

Utbildningsansvarig fredrik.bankler@kunskapsgruppen.se 031 – 22 24 55  /  0765-424 396


PS.
Vill du förresten läsa en bok som tangerar tanken på att det finns fördelar med att ägna sig åt olika saker här i livet så kolla in Bredd av David Epstein.
Där leder han i bevis att det är generalister, som ägnar sig åt många olika saker och lättvindigt byter inriktning och arbetssätt som är de som kommer att klara sig bäst i dagens samhälle.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Väntelista Vi informerar dig om denna kursen får lediga platser