Utbildning
Grundläggande Neuroradiologi
Lär dig att tolka neuroradiologiska undersökningar korrekt.
9 900 kr + moms
Till anmälanKURS I GRUNDLÄGGANDE NEURORADIOLOGI
Den mycket uppskattade kursen Grundläggande Neuroradiologi kommer nu att ges för femte gången. Den här kursen är lämpad både för dig som har liten/begränsad erfarenhet och för dig som hunnit jobba några år med radiologi.
Kursen vänder sig också till ST-läkare i angränsande specialiteter såsom neurokirurgi, neurologi och neurofysiologi. Kursen innehåller heltäckande föreläsningar som hålls av framstående neuroradiologer från samtliga universitetssjukhus i Sverige. I direkt anslutning till föreläsningarna hålls interaktiva workshops med utrymme för fördjupning och diskussion. Viktiga moment repeteras och kursen inleds och avslutas med kunskapskontroll för att stimulera deltagarnas inlärning.
Kursen är upplagd enligt internationell pedagogisk standard där kunskapsmål, kursinnehåll och tentamen följer en röd tråd. Innan kursen erbjuds kursdeltagarna att ta del av relevant litteratur som både föreläsningar och tentamen senare bygger på. Ett särskilt framtaget självstudiematerial (“preludium”) har tagits fram för deltagare som har små eller inga tidigare erfarenheter av radiologi, och kommer att finnas tillgängligt i god tid innan kursen börjar. För godkänd kurs krävs godkänt resultat vid skriftlig sluttentamen samt aktivt deltagande i workshops.
Kursen presenteras också på sidan neuroradiologi.nu, där preludiet och annat självstudiematerial finns tillgängligt.
Kursen arrangeras i samarbete med SFNR.
Kursbeskrivning
ST-utbildning inom radiologi omfattar avbildning av hela kroppen. Avbildning av huvud, hals och rygg utgör en relativt stor del av fallen som granskas av radiologer dagligen. Denna kurs avser att ge ST-läkare en bas inom dessa områden. Basen ska syfta till att få läkaren att kunna hantera de vanligaste neuroradiologiska frågeställningarna jourtid och enklare neuroradiologiska frågeställningar dagtid.
Kursens mål – förväntat resultat
Övergripande mål
Målet med kursen är att deltagarna ska lära sig att tolka neuroradiologiska undersökningar korrekt.
Resultat för deltagaren
Den direkta effekten på deltagaren är att det förväntas att kunskapen som förvärvas på kursen leder till att deltagaren får lättare att utföra ett adekvat jobb på sin klinik och ställa fler korrekta diagnoser. Hos en del av deltagarna förväntas att kursen leder till ett ännu större intresse för neuroradiologi som i slutändan kommer att leda till att deltagaren önskar specialisera sig även inom neuroradiologi.
Resultat för patient och samhället
ST-läkare, vilket i kursen i första hand riktar sig till, har i Sverige ett stort ansvar för den akuta verksamheten på sina sjukhus både under dagtid samt under jourtid. I och med kursen förväntas kompetensen hos de som i störst utsträckning går jourerna (det vill säga ST-läkarna) att öka, vilket kommer leda till att fler patienter snabbare får en korrekt diagnos även jourtid.
Vi har bjudit in föreläsare från alla Sveriges universitetssjukhus för att ge er en heltäckande bild av ämnet. Vi har varit särskilt noga med att bjuda in unga och talangfulla specialister, eftersom vi vet att de kan presentera grundläggande kunskap på bästa sätt. Under åren har flera förbättringar av schemat genomförts baserat på önskemål i kursutvärderingarna. Bland annat ges mer utrymme åt workshops samt grundläggande tolkning av fynd och bifynd.
Klicka på bilden för att öppna som PDF!
Pedagogisk metod
Kursveckan är övergripande uppdelad i föreläsningar och interaktiva seminarier och all undervisning sker online via zoom. Kursen innehåller även tid för reflektion tillsammans mellan deltagare och pedagoger. Instuderingsmaterial ger individen möjlighet till fördjupning inom ämnet redan innan kursen för den som är extra intresserad. Detta material, som består av noga utvalda vetenskapliga fritt tillgängliga referenser på ämnet finns även tillgängliga för deltagarna efter kursen och kan därmed fungera som ett stöd i det kliniska arbetet och ett bollplank för vidare reflektion kring kursinnehåll och inlärda kunskaper. Det kan belysas att referensartiklarna är helt frivilliga att ta del av och behöver inte läsas igenom för att få godkänd kurs. Det går även utmärkt att endast läsa enstaka av referensartiklarna vid eget önskemål om särskild fördjupning. Materialet kan ge förutsättning för en djupare inlärning över tid även, efter kursens formella avslut. Det kommer att finnas en orienterande föreläsning tillgänglig online innan kursstart. Kursen inleds formellt med en orienterande kunskapskontroll utan att peka ut individer med olika nivåer av kunskap. Denna kunskapskontroll syftar endast till att medvetandegöra deltagarens kunskapsnivå i förhållande till de kursmål som kursen avser att behandlad.
Dagarna avslutas med en repetition av dagens viktigaste kunskapsinnehåll. Kursen avslutas formellt med en officiell kunskapskontroll med liknande innehåll som den initiala orienterande kontrollen. Syftet med den avslutande kunskapskontrollen är att tydliggöra för deltagaren de kunskaper densamma har tillskansat sig under kursen. Kunskapskontrollen syftar även till att tydliggöra för pedagogerna och kursansvariga vilka kursmål som uppfyllts och identifiera kursmoment som kan vara föremål för revision till nästa kurstillfälle. Ett mål med den avslutande kunskapskontrollen är också att registrera deltagarna som godkända eller underkända på kursen. Underkända deltagare får chans till ny examination efter en ytterligare instuderingsperiod.
Kursmaterial
Innan kursen tillhandahålls länkar till vetenskapliga artiklar som fungerar som referenser till kursinnehållet.
Innan kursstart tillhandahålls en orienterande onlineföreläsning.
Under kursen tillhandahålls pdf-kopior av föreläsningar. Inga videos på föreläsningarna kommer att distribueras och ingen inspelning av föreläsningarna är tillåten.
Radiologi
2015: c2 (delvis), c3 (delvis), c7 (delvis), c9 (fullständigt), c10 (delvis)
Neurologi
2015: a1, c1, c2, c3, c5, c6, c7, c8*, c9, c10*, c12*
Barn- och ungdomsneurologi med habilitering
2015: a1, a4, a5, c2, c3, c6, c8, c9, c10, c11
Klinisk Neurofysiologi
2015
c1 – ha kunskap om nervsystemets anatomi, fysiologi och utveckling
c2 – ha kunskap om sjukdomar och skador i nervsystemet, sinnesorgan och muskulatur samt om bakomliggande patofysiologiska mekanismer
c9 – ha kunskap om mindre vanliga undersökningsmetoder inom klinisk neurofysiologi samt neurofunktionella metoder inom andra specialiteter
2021
STc1 – ha kunskap om nervsystemets anatomi, fysiologi och utveckling
STc2 – ha kunskap om sjukdomar och skador i nervsystemet, sinnesorgan och muskulatur samt om bakomliggande patofysiologiska mekanismer
STc9 – ha kunskap om mindre vanliga undersökningsmetoder inom klinisk neurofysiologi samt neurofunktionella metoder inom andra specialiteter
* delmålet innehåller ej kurskrav som utbildningsaktivitet
Kursledningen
Anna Falk Delgado
DOCENT I NEURORADIOLOGI PÅ KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET
Anna Falk Delgado är överläkare och har bland annat särskilda intressen i hjärntumörer, hjärnans venösa strukturer samt pedagogik.
Fabian Arnberg
ÖVERLÄKARE I NEURORADIOLOGI OCH NEUROINTERVENTIONIST PÅ KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET
Fabian Arnberg är neurointerventionist med ett brett forskningsengagemang och stor kunskap inom hjärnans blodförsörjning.
David Fällmar
ÖVERLÄKARE OCH STUDIEREKTOR I NEURORADIOLOGI, SAMT POSTDOKTORAL FORSKARE PÅ AKADEMISKA SJUKHUSET I UPPSALA
David Fällmar har ett extra fokus på demens och normaltryckshydrocefalus, och gillar att svara på ST-läkares frågor. Han har en uttalad pedagogisk profil och är en mycket uppskattad föreläsare.
Inför anmälan
Det är viktigt att ni fyller i korrekta fakturauppgifter, inklusive fakturereferens vid anmälan.
KONTAKTA GÄRNA MIG OM DU HAR FRÅGOR!
Sally ryding
Utbildningsansvarig
sally.ryding@kunskapsgruppen.se
072-542 43 00